Dozownik do alkoholu to urządzenie do wypompowywania piwa z beczki. Został wynaleziony przez Johna Loftinga, holenderskiego wynalazcę, kupca i producenta, który przeniósł się z Amsterdamu do Londynu około 1688 roku i opatentował szereg wynalazków, w tym węża gaśniczego i silnik do gaszenia pożarów.
Fantastyczne urządzenie
Dozownik do piwa jest zwykle obsługiwany ręcznie, chociaż czasami stosuje się pompy zasilane elektrycznie i gazowo. Przy zasilaniu ręcznym często stosuje się termin pompa ręczna w odniesieniu zarówno do pompy, jak i powiązanego z nią uchwytu. Urządzenie zwykle znajduje się poniżej paska, a widoczny uchwyt służy do przeciągania piwa przez elastyczną rurkę do dziobka, pod którym umieszcza się szklankę. Nowoczesne pompy ręczne mogą zaciskać się na krawędzi listwy lub być montowane na górze listwy. Klips pompy jest zwykle przymocowany do uchwytu
Jak nalewać alkohol przez dozwonik?
W latach 70. wiele browarów chciało zastąpić piwo z beczki dla korzyści finansowych. Brylant to urządzenie, które można przymocować do dyszy dozownika. Zaprojektowane raczej jak głowica prysznicowa, piwo dozowane przez brylant staje się napowietrzone i pieniące się. Browary mogą stwierdzić, czy brylant jest preferowany do serwowania piwa. Zasadniczo browary w północnej Anglii serwują swoje piwa z brylantem, a browary na południu bez, ale nie jest to w żadnym wypadku ostateczne. Dozownik do alkoholu w dzisiejszych czasach jest niesamowicie popularny i znaleźć go można w praktycznie każdym barze.