Gastronomiczne piece do pizzy nie należą do najtańszych wydatków, dlatego też przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów. Bez porządnego sprzętu bardzo trudno będzie przygotować pyszną pizzę i zaspokoić oczekiwania swoich klientów.
Jaka wydajność grzewcza?
Wydajność grzewcza jest parametrem, który odpowiada za równomierne rozpraszanie się ciepła w piecu. Bez porządnej wydajności grzewczej bardzo trudno będzie upiec pizzę równomiernie z każdej strony. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że temperatura w piecu powinna być równa z każdej strony. Jeżeli nie zwróci się uwagi na ten parametr, to niestety bardzo łatwo będzie przypalić pizzę. Pamiętać należy również o tym, że wysoka wydajność, nie zawsze idzie w parzę z dużym zużyciem energii elektrycznej.
Jaki zakres temperatury?
Zakres temperatury, to z kolei parametr, który oznacza minimalną i maksymalną temperaturę. Największym zainteresowaniem cieszą się profesjonalne piece do pizzy z zakresem temperatury od 50 do nawet 500 stopni Celsjusza. Dzięki takiemu urządzeniu będzie można przygotować nie tylko pizzy, ale również wiele innych dań. Mowa tutaj między innymi o zapiekankach albo niesamowitej lasagne.
Porządne oświetlenie
Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że wybierając gastronomiczny piec do pizzy należy zwrócić uwagę również na jego oświetlenie wewnętrzne. Dzięki porządnemu oświetleniu nie trzeba będzie oczywiście otwierać drzwi, aby sprawdzić, czy pizza jest już gotowa. Dzięki oświetleniu nie ma również większych problemów z wkładaniem i wyjmowaniem pizzy.
Solidna płyta szamotowa
Profesjonalne piece do pizzy GastroNet24 powinny posiadać porządną płytę szamotową, która odpowiada za równomierne rozpraszanie ciepła w urządzeniu. Najlepszym wyborem są płyty z porowatą powierzchnią, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej będzie utrzymać strumień ciepła pod pizzą. Gastronomiczny piec do pizzy z płytą szamotową uchroni przed przypalaniem i spękaniem się spodu ciasta.