Płyty grillowe – jaką wybrać?

Mimo że lato zbliża się wielkimi krokami, ciepła pogoda nie zawsze będzie nam sprzyjać. Zdarzają się też zimne, deszczowe dni, kiedy kompletnie nie mamy ochoty wynurzać głowy z domu. Wtedy tylko możemy pomarzyć o objadaniu się kiełbaskami i innymi potrawami z grilla ze znajomymi czy rodziną. Ale czy aby na pewno?

Płyty grillowe – rozwiązanie na każdą porę

Płyta grillowa to sprzęt, który poradzi sobie z wszelkimi zbieżnościami losu. Dzięki nim nic nie stanie nam na przeszkodzie zjedzenia mięsa czy warzyw prosto z grilla, ponieważ będziemy mogli je przygotować we własnej kuchni bez większego wysiłku. Co więcej, jedzenie z grilla nie wymaga tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Sprawdź cenę płyt grillowych tutaj.

płyta grillowa

Rodzaje płyt grillowych

  1. Płyta grillowa ze stali.– Zalety: Patelnie stalowe są lekkie, co za tym idzie łatwe w przenoszeniu. Do ich nagrzania nie potrzeba dużo czasu i są odporne na korozje. Tego rodzaju patelnia nie należy do najdroższych.
    – Wady: Powierzchnia tych patelni z czasem może ulec uszkodzeniom. Patelnia taka również nie najlepiej zatrzymuje ciepło, a jedzenie może przyklejać się do jej powierzchni.
  2. Żeliwna płyta grillowa.
    – Zalety: Patelnia żeliwna znakomicie zatrzymuje ciepło, utrzymując gorącą temperaturę jedzenia na długi czas. Żeliwo jest bardzo trwałe, zatem płyta taka posłuży nam przez długi czas.
    – Wady: Waga płyt żeliwnych jest dosyć duża. Jest ona również podatna na korozję, więc aby posłużyła przez długie lata, wymaga systematycznej konserwacji.
  3. Płyta aluminiowa.
    – Zalety: Patelnia aluminiowa jest przede wszystkim lekka, szybko się nagrzewa i jest łatwa do umycia.
    – Wady: Aluminium nie jest najwyższej jakości materiałem i może ulegać odkształceniom.
Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.