Kompletując wyposażenie swojej kuchni, wiele osób zastanawia się nad tym, jak wybrać patelnię żeliwną. Dlaczego właśnie żeliwną? Akcesoria wykonane z tego materiału posiadają szereg korzystnych właściwości. Stop żelaza z węglem jest przede wszystkim wyjątkowo trwały. Wykonane z niego żeliwne patelnie charakteryzuje wysoka odporność na uszkodzenia. Oprócz braku odkształceń i zadrapań, tego typu akcesoria gwarantują równomierne nagrzewanie się powierzchni i długie utrzymywanie wysokiej temperatur. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Czym są żeliwne patelnie?
Oprócz wymienionych właściwości, do zalet tego typu patelni należy również możliwość przyrządzania w nich jedzenia na wiele sposobów. Wiele modeli można wykorzystywać zarówno na kuchenkach gazowych, jak i indukcyjnych. Ponadto świetnie nadają się do przygotowywania jedzenia w piekarniku. Poszukując przedmiotów mających pełnić takie funkcje, warto zwrócić uwagę na to, aby posiadały uchwyty z odpowiedniego tworzywa. Ciekawym rozwiązaniem mogą być tutaj modele z odczepianymi rączkami. Jak wybrać właściwy egzemplarz?
Wybór patelni żeliwnej
Tego typu akcesoria najczęściej dzieli się na standardowe i emaliowane. Pierwsze z nich charakteryzuje szybszy czas nagrzewania. To korzystne rozwiązanie w wielu sytuacjach. Należy jednak pamiętać, że tych naczyń nie można myć w zmywarce. Emaliowane egzemplarze zazwyczaj nagrzewają się wolniej. O wiele łatwiejsza jest jednak pielęgnacja tych akcesoriów. Bez problemu można myć je w zmywarkach bez obawy przed uszkodzeniem. Aby przedmiot z tej kategorii odpowiednio spełniał swoje zadanie, musi być wykonany z żeliwa wysokiej jakości. Chcąc upewnić się, że daną patelnię wyprodukowano ze stopu wysokiej klasy, warto zwrócić uwagę na jej ciężkość. Standardowy model nie powinien ważyć mniej niż 2-3 kg. Warto również decydować się na akcesoria posiadające wieloletnią gwarancję producenta. Przemyślany wybór patelni z pewnością umożliwi dokonanie korzystnego zakupu. Takiego elementu wyposażenia można używać do przyrządzania wielu różnorodnych potraw.