Mimo że lato zbliża się wielkimi krokami, ciepła pogoda nie zawsze będzie nam sprzyjać. Zdarzają się też zimne, deszczowe dni, kiedy kompletnie nie mamy ochoty wynurzać głowy z domu. Wtedy tylko możemy pomarzyć o objadaniu się kiełbaskami i innymi potrawami z grilla ze znajomymi czy rodziną. Ale czy aby na pewno?
Płyty grillowe – rozwiązanie na każdą porę
Płyta grillowa to sprzęt, który poradzi sobie z wszelkimi zbieżnościami losu. Dzięki nim nic nie stanie nam na przeszkodzie zjedzenia mięsa czy warzyw prosto z grilla, ponieważ będziemy mogli je przygotować we własnej kuchni bez większego wysiłku. Co więcej, jedzenie z grilla nie wymaga tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Sprawdź cenę płyt grillowych tutaj.
Rodzaje płyt grillowych
- Płyta grillowa ze stali.– Zalety: Patelnie stalowe są lekkie, co za tym idzie łatwe w przenoszeniu. Do ich nagrzania nie potrzeba dużo czasu i są odporne na korozje. Tego rodzaju patelnia nie należy do najdroższych.
– Wady: Powierzchnia tych patelni z czasem może ulec uszkodzeniom. Patelnia taka również nie najlepiej zatrzymuje ciepło, a jedzenie może przyklejać się do jej powierzchni. - Żeliwna płyta grillowa.
– Zalety: Patelnia żeliwna znakomicie zatrzymuje ciepło, utrzymując gorącą temperaturę jedzenia na długi czas. Żeliwo jest bardzo trwałe, zatem płyta taka posłuży nam przez długi czas.
– Wady: Waga płyt żeliwnych jest dosyć duża. Jest ona również podatna na korozję, więc aby posłużyła przez długie lata, wymaga systematycznej konserwacji. - Płyta aluminiowa.
– Zalety: Patelnia aluminiowa jest przede wszystkim lekka, szybko się nagrzewa i jest łatwa do umycia.
– Wady: Aluminium nie jest najwyższej jakości materiałem i może ulegać odkształceniom.