Daifuku lub też bliżej znane rdzennym japończykom jako Daifukumochi to małe okrągłe mochi wypełnione różnorodnymi składnikami, najczęściej czystą czerwoną fasolą adzuki.
Są to bardzo rzadko spotykane japońskie słodycze, ponieważ ich popularność nie rozrosła się poza samą Japonię. Mochi to kleisty ryżowy placek używany do różnych potraw, a daifuku jest jednym z najpopularniejszych dodatków. Te słodycze są zwykle dostępne w dwóch rozmiarach, małym i dużym. Większa wersja sprzedawana jest zazwyczaj w rozmiarze dłoni dorosłego człowieka. Ciasta są pokryte skrobią, a czasem cukrem dla nadania dodatkowego posmaku.
Na początku daifuku nosiło nazwę Habutai Mochi (ciasto ryżowe o grubości brzucha), opisując jego naturę i przygotowanie. Później zmieniono jego nazwę na Daifuku (można to przetłumaczyć bezpośrednio jako duży brzuch). Nazwa przetrwała przez wieki, ponieważ wymowa „brzucha” i „szczęścia” jest taka sama w języku japońskim, co czyni nazwę ciasta wpadającą w ucho.
Daifuku można również zrobić z lodów. Jedna z odmian, zwana Yukimi Daifuku, to ciasto mochi wypełnione lodami waniliowymi, czekoladowymi lub z zielonej herbaty, a następnie zanurzone w mleku kokosowym. Wariacji jest wiele. Wspólnym elementem jednak zawsze pozostaje słodki, cukrowy posmak tego dania.
Inną bardzo popularną odmianą daifuku jest Ichigo Daifuku (truskawkowy daifuku). Ten japoński słodycz jest podawany tylko w sezonie truskawkowym i jest przygotowywany przez owijanie truskawki warstwą mochi i pasty z czerwonej fasoli, dzięki czemu jest bardzo smaczny i oryginalny na tle innych smaków.