Komosa ryżowa to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, jest szczególnie znana ze swoich wartości odżywczych i prozdrowotnych. Ojczyzną komosy ryżowej jest Ameryka Południowa. Komosa lub inaczej quinoa to jedna z niewielu roślin, które zawierają komplet wszystkich potrzebnych do rozwoju białek roślinnych. Z powodzeniem może zastępować ona białko pochodzenia mięsnego w dietach specjalnych, w których podaż białka zwierzęcego jest wyeliminowana lub ograniczona.
Komosa ryżowa i jej zastosowanie w kuchni
Do celów spożywczych używa się nasion komosy ryżowej. Charakteryzują się one wysoką zawartością skrobi, dlatego komosę określa się mianem pseudozboża. Jej nasiona mają brązowy lub kremowy kolor. Zawierają one dużą ilość saponin, które są związkami chemicznymi o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym oraz immunostymulującym. Niestety nadają one ziarnom gorzki smak, dlatego też przed gotowaniem surowe nasiona komosy należy opłukać wodą.
Dania z komosy ryżowej przygotowuje się w bardzo podobny sposób jak dania z ryżu lub kaszy. Opłukane nasiona wrzuca się do wrzącej wody, w ilości wody 2:1 względem nasion quinoa.
W kuchni komosa pełni tę samą rolę w aranżacji dań jak makaron, kasza, soja lub ryż. Można jej używać w przygotowaniu zup, dań warzywnych lub jeść samą. Mąka z komosy może być używana jako uzupełnienie tradycyjnej mąki stosowanej w pieczeniu chleba lub ciast.
Wartości odżywcze jakie posiada komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest bogatym źródłem minerałów oraz witamin, dlatego może być wykorzystywana jako podstawowy składnik zbilansowanej diety. W swoim składzie posiada żelazo, fosfor, cynk, miedź, mangan, selen, wapń oraz magnez. Jest bogatym źródłem witamin, wśród których wymienić można witaminy z grupy B, w tym bardzo wysoką zawartość kwasu foliowego.
Quinoa w potrawach jest głównie źródłem białka oraz węglowodanów złożonych. Jest także źródłem tłuszczów nienasyconych, które obniżają poziom cholesterolu. Może być stosowana jako składnik diety przeciwmiażdżycowej.