Śledzie w polskiej tradycji kojarzą się przede wszystkim z przekąską i różnymi uroczystościami. Można je jednak jeść na co dzień. Świetnie smakują śledzie w śmietanie, zalewie i z cebulką. Można je przygotować na przyjęcie jako przekąskę lub zjeść z chlebem na kolację.
Dlaczego warto jeść śledzie?
Każdy zapewne wie, że ryby są zdrowe i warto je włączyć do menu. Tak samo jest ze śledziami. Zawierają one mnóstwo cennych witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie. W śledziach można znaleźć witaminy z grupy B, a także witaminę D i E. Oprócz witamin są jeszcze minerały, a wśród nich potas, jod, fosfor i żelazo. Duża zawartość witaminy D jest szczególnie ważna w okresie jesiennym i zimowym. Ponadto śledzie są pyszne i można je przygotować na różne sposoby, które możesz sprawdzić – Tutaj.
Śledzie Bismarck – zdrowe i aromatyczne na śniadanie, obiad i kolację
Najczęściej śledzie są jedzone z dodatkami na surowo. Można jednak z nich przygotować również pyszne dania. Warto wybrać gotowe śledzie Bismarck, które są w zalewie i można je od razu spożyć. Z takich śledzi z łatwością przygotuje się pyszne kotleciki w sosie koperkowym. Można też zrobić z nich szaszłyki, a do szaszłyków najlepiej dodać jabłko i suszoną śliwkę. Jest to też wyśmienite danie na szybko. Wystarczy kromka świeżego chleba lub bułeczka, do tego masło, cebulka i śniadanie lub kolacja gotowe. Śledzie są też fajną przystawką, a także zakąską na imprezie. Zawsze warto mieć słoik w lodówce. Gdy wpadną niezapowiedziani goście, to będzie można ich poczęstować.
Czy można jeść śledzie codziennie?
Z racji tego, że śledzie zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, to oczywiście nie ma problemu, by jeść je na co dzień. Jednak czasami zbyt monotonne menu może szybko się znudzić. Warto więc eksperymentować w kuchni i urozmaicić jadłospis.