Jak przyrządzić śledzie pod pierzynką?

Do codziennej diety warto włączyć produkty, które oprócz właściwości odżywczych mają też działanie prozdrowotne. Szczególnie polecane jest delikatne mięso śledzi. Zawiera pełnowartościowe białko oraz wiele witamin i niezbędnych dla organizmu minerałów. Źródłem energii są nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu krwionośnego i systemu nerwowego. Ze śledzi można przyrządzać wiele urozmaiconych potraw.

Jakie śledzie kupować?

Śledź jest rybą dziko żyjącą. Najlepsze gatunkowo ryby dostarczają przetwórcy, którzy korzystają z połowów w Północno-Wschodnim Atlantyku. Pochodzące stamtąd zasoby są eksploatowane zgodnie z międzynarodowymi standardami ochrony środowiska naturalnego. Produkty śledziowe są wysokiej jakości, dlatego zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagających konsumentów.

Przystawki śledziowe – różne smaki

Świeże filety śledziowe mogą być usmażone i podane jako główny składnik dania obiadowego. Najczęściej jednak te ryby używane są do sporządzania wykwintnych przystawek serwowanych na zimno. Może to być sałatka jarzynowa ze śledziem, śledź po cygańsku lub po kaszubsku. Na szczególną okazję warto przyrządzić śledzie pod pierzynką. Ta potrawa zawiera wiele rozmaitych składników, wzbogacających ją o oryginalne nuty smakowe.

śledzie pod pierzynką zaserwowane na talerzu

Kulinarne inspiracje

Przepis na śledzie pod pierzynką z https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-pod-pierzynka nie jest zbyt skomplikowany. Ważne jest, aby wszystkie użyte produkty były odpowiedniej jakości i świeże. Smakowity efekt można uzyskać w kilku kolejnych krokach.

  1. Filety śledziowe namoczone uprzednio w zimnej wodzie trzeba pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z drobno posiekaną cebulą.
  2. Tę mieszankę ułożoną na dnie miski pokrywa się warstwą majonezu ze śmietaną,
  3. Następną warstwą są ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i buraki.
  4. Na tym znajdą się drobne kostki ogórków kiszonych i jajek na twardo.
  5. Każda kolejna warstwa ma też być poryta majonezem ze śmietaną.
  6. Wierzch przystawki pokrywa się tartym serem tworzącym pierzynkę.
  7. Całość należy przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny.

Tak przyrządzone tradycyjne śledzie pod pierzynką łączą w sobie wiele smaków i kolorów. Są nie tylko wybornym daniem, ale mogą również stanowić ozdobny akcent świątecznego stołu.

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.