Frytownica gastronomiczna należy do podstawowych urządzeń wielu barów oraz restauracji. Sprzęt ten ceniony jest za świetną jakość wykonania i dużą funkcjonalność. Zainteresowane osoby mogą wybrać urządzenia o różnych pojemnościach i wielkościach. Dużą popularnością cieszą się modele jednokomorowe jak i również te dwukomorowe. Nowoczesne urządzenia wyposażone są w wiele potrzebnych funkcji, jedną z nich jest zimna strefa. Funkcja ta zapobiega przypalaniu się resztek żywności do urządzenia, co stanowi duży walor.
Garść informacji o urządzeniach gastronomicznych
Urządzenia zaprojektowane z wysokiej jakości stali nierdzewnej są łatwe w utrzymaniu czystości i ponadto mają elegancki design. Frytownice oferowane są z profesjonalną regulacją temperatury, dzięki czemu na bieżąco można mieć pod kontrolą parametry urządzenia. Potrawy smażone na głębokim tłuszczu bardzo chętnie wybierane są w kuchni polskiej i amerykańskiej. W większości barów oraz lokali typu fast food, frytki serwowane są jako pojedyncze danie. Mogą być one również podawane do:
- kurczaka
- wieprzowiny
- surówek
- ryb
Profesjonalne frytownice do przygotowywania smacznych potraw
W profesjonalnych frytownicach gastronomicznych można przygotować szybkie i smaczne potrawy. Można do nich włożyć pokrojone ziemniaki lub gotowe, zamrożone frytki. W tego typu urządzeniach najczęściej używana jest frytura gastronomiczna. Jest to tłuszcz jadalny, który wyróżnia się bardzo dużą odpornością na działanie wysokich temperatur do nawet 220 stopni Celsjusza.