Jeśli jakiekolwiek danie ma wyjść idealnie, trzeba postępować w stu procentach zgodnie z wszystkimi punktami przepisu. Czasem i drobna zmiana w proporcjach potrafi stać się przyczyną kulinarnej klęski, więc by do takich błędów nie dopuszczać, przy gotowaniu koniecznie należy posługiwać się specjalnymi miarkami kuchennymi.
Zalety używania miarek
Tylko przy użyciu takiej miarki każdy amator gotowania jest w stanie odmierzyć idealną ilość każdego składnika. Nie da się odmierzać produktów „na oko”. Niektóre gospodynie tak właśnie robią i uznają to za metodę wystarczającą, jednak często nie zdają sobie sprawy z tego, że gdyby tylko użyły miarki, ich potrawy byłyby jeszcze lepsze, bo w końcu zaczęłyby dochodzić do perfekcji. Zachowywanie wskazanych w przepisie proporcji jest jeszcze ważniejsze w przypadku pieczenia. Tutaj nawet delikatna zmiana ilości jednego składnika potrafi doprowadzić do zmiany konsystencji ciasta i koniec końców do tego, że wypiek w ogóle nie wyjdzie.
Propozycja nr 1 – tradycyjne naczynia do odmierzania
Najpopularniejszymi i najczęściej używanymi w polskich domach miarkami kuchennymi są te przypominające klasyczne naczynia. Forma misek, kubków bądź dzbanków zapewnia im wysoką praktyczność. Naczynia te zazwyczaj są bardzo pojemne, dzięki czemu śmiało mogą być wykorzystywane podczas tworzenia różnorodnych potraw, takich jak naleśniki, ciasta czy nawet całe zupy. Składniki umieszczone w dzbanku-miarce od razu można w tej miarce zmiksować, zagnieść bądź zblendować. Nie trzeba brudzić kolejnych naczyń. Miarki tego rodzaju są miarkami wielofunkcyjnymi i zarazem bardzo uniwersalnymi.
Jeżeli w domu potrawy przygotowuje się z myślą o większej ilości osób, klasyczna miarka kuchenna staje się niezbędna. Pomimo swojej praktyczności jest ona tanim przyborem, po który każdy bez problemu sięgnie.
Propozycja nr 2 – łyżki do odmierzania
Miarki kuchenne (https://www.gastropuls.pl/miarki-kuchenne) nie muszą jednak przypominać tradycyjnych naczyń, bo równie często pod względem formy i budowy wyglądają niczym duże łyżki. Ten typ służy już do innych celów. Nie pozwoli na odlanie mleka do ciasta na naleśniki, ale za to przyda się w momencie, gdy trzeba będzie odmierzyć minimalną ilość cukru bądź jeszcze mniejszą dawkę jakiejś przyprawy. Łyżki przydają się tam, gdzie wykonuje się bardziej skomplikowane potrawy. Odnajdują się chociażby w nowoczesnej kuchni molekularnej, ale też i podczas pieczenia. Warto mieć ich przynajmniej kilka. Nie bez powodu takie łyżki najczęściej sprzedawane są po prostu w większych zestawach.