Zupa to podstawowe danie serwowane do obiadu. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Danie to jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Większość zup jest przygotowywana na warzywach, które zawierają witaminy i mikroelementy. Co prawda część warzyw traci witaminy podczas gotowania, jednak pozostaje jeszcze solidna porcja błonnika, który jest bardzo przydatny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego.
Jak podajemy zupy?
Jest szereg naczyń, w których podaje się to danie. Są to bulionówki na zupę, miski do zupy, głębokie talerze, filiżanki do zupy i kokilki, które służą do podawania zapiekanych zup.
Przeważnie zupa była podawana w głębokich talerzach, jednak obecnie coraz bardziej popularne są miski, filiżanki i bulionówki. Te ostatnie służą do podawania czystych zup, takich jak barszczyk czerwony, barszczyk biały, bulion oraz niektóre rodzaje chłodnika.
Bulionówka
Bulionówka powinna stać na talerzyku. Na osobnym talerzyku powinno się umieścić dodatki do zupy, takie jak żółtka, paszteciki czy diablotki.
Klasyczna bulionówka ze sklepu bokono jest wykonana z porcelany, posiada dwa uszka i jest średniej wielkości. Jeśli mamy zamiar zakupić takie właśnie naczynia, zwróćmy uwagę na ich kształt, wielkość i designe, a także odporność na uszkodzenia i trwałość.
Jeśli zakupimy komplet naczyń, które będą nam odpowiadały pod każdym względem, a do tego cieszyły wzrok, jest to dobra inwestycja. Taki komplet może posłużyć nam przez wiele lat i budować niepowtarzalną atmosferę podczas wielu uroczystych posiłków.