Z korzyścią dla organizmu, ale ostrożnie- o właściwościach gałki muszkatołowej

Nasiona muszkatołowca korzennego, czyli popularna gałka muszkatołowa w całości to stały element gotowania, pieczenia i mieszanek przyprawowych. Dodaje orientalnego smaku zarówno potrawom słodkim, jak i wytrawnym. Co jeszcze kryje się w tej substancji? Czy może leczyć? Kiedy jej unikać?

Pozytywny wpływ na zdrowie

Przyprawa ta, oprócz walorów smakowych, wykazuje pozytywne działanie na stan zdrowia. Wśród zalet wymienia się m.in. regulowanie funkcjonowania układu krwionośnego, obniżając ciśnienie krwi oraz usprawnianie funkcji układu pokarmowego, niwelując wzdęcia, zapobiegając wrzodom żołądka i poprawiając trawienie. Sięgają po nią także osoby próbujące rozprawić się z bólami stawów oraz reumatyzmem. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i detoksykujących oraz zapobiegających tworzeniu się zakrzepów. Niektórzy uważają ją za afrodyzjak- dlatego można znaleźć ją w środkach na potencję.

Może również szkodzić

Nadużywanie gałki muszkatołowej może prowadzić do dość poważnych objawów- głównie ze strony układu nerwowego. Zbyt duża dawka może wywołać m.in.:

  • halucynacje,
  • odrealnienie,
  • złudzenia i omamy wzrokowe,
  • senność,
  • zaparcia,
  • omdlenia,
  • zaburzenia orientacji.

Dawki przekraczające ok. 60 gramów mogą także doprowadzić do odwodnienia i zaostrzenia stanów depresyjnych.

Nasiona muszkatowca są cenną substancją naturalną, która powinna być zażywana zgodnie z zaleceniami. Wtedy przyniesie sporo pozytywnych efektów dla zdrowia.

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.