Ciasto marchewkowe dla każdego

Trudno o łatwiejsze do wykonania ciasto niż to, które bazuje na tartej marchewce. Jest smaczne, chociaż może wydawać się niepozorne. Jest też tanie, gdyż nie potrzeba do niego zbyt wiele składników, a część z nich na pewno każdy posiada w swoim domu. Jeśli więc chcemy upiec coś smacznego, ale nieskomplikowanego – jest to wprost idealny wypiek. To także świetna propozycja w momencie, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na siedzenie w kuchni. Czas wobec tego zabrać się do pracy!

Najpierw kompletujemy składniki

Oczywiście, będzie nam potrzebna marchewka. Surową marchewkę przepuszczamy przez szatkownicę lub też ręcznie trzemy na tarce o średniej wielkości oczkach tak, aby finalnie uzyskać około 2 pełnych szklanek tartej marchewki. Dodatkowo, będziemy potrzebować 2 jajka, 3/4 szklanki oleju, szklankę mąki tortowej, 3/4 szklanki cukru, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Jeśli natomiast chcielibyśmy odrobinę zaszaleć i wzbogacić tę najbardziej podstawową wersję ciasta, możemy do środka wrzucić garść posiekanych bakalii (takich, jakie lubimy najbardziej), wiórek kokosowych lub też pokrojonego w kostkę jabłka o lekko kwaskowatym posmaku. Po upieczeniu ciasta, kiedy już odrobinę przestygnie, zawsze możemy wykonać ulubioną polewę lub też zrobić fantazyjne wzorki z lukru cytrynowego.

Mieszamy składniki i pieczemy

Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej razem przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej miksujemy dwa jajka dodając cukier. Potem stopniowo wlewamy olej zwiększając obroty miksera do maksimum. Do tak przygotowanej mokrej masy dodajemy marchewkę oraz wszelkie dodatki. Następnie, delikatnie łączymy ze sobą zawartość obu misek, a więc mokre oraz suche składniki. Całość przelewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni przez około godzinę. Odpowiednio przyrządzone ciasto z marchewką powinno upiec się na lekko pomarańczowy kolor. Jak widać, nie jest ono trudne do wykonania. Smacznego!

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.