Patelnie elektryczne przemysłowe są bardzo popularnym elementem wyposażenia wielu lokali gastronomicznych. Dzięki uniwersalnym właściwościom sprawdzają się zarówno w niewielkich barach, jak i dużych restauracjach. Wykorzystywane są m.in. przez placówki oferujące produkty smażone na głębokim oleju, takie jak pączki lub frytki. W takich urządzeniach można również dusić, gotować lub podpiekać potrawy. Możliwość precyzyjnego ustawienia pożądanej temperatury sprawia, że są chętnie wykorzystywane przez cenionych kucharzy. Jakie jeszcze zalety tych akcesoriów warto wziąć pod uwagę?
Jak działają gastronomiczne patelnie na prąd?
Elektryczne urządzenia o dużych gabarytach składają się z tzw. wanny smażalniczej, elementów grzewczych i specjalnie skonstruowanej pokrywy. Taka budowa umożliwia przygotowywanie wielu dań na raz. Patelnie projektowane są tak, aby zapewniać możliwość jak najlepszego poziomu wypieczenia. Potrawy są zwykle chrupkie i soczyste. Urządzenia wyposażone są w termostat. Często również posiadają diody informujące o zmianach temperatury. Dzięki temu, że przez długi czas utrzymują ciepło, zapewniają możliwie najbardziej ekonomiczne wykorzystanie energii.
Zalety wykorzystania urządzeń w restauracjach
Warto wiedzieć o tym, że patelnie elektryczne gastronomiczne są również łatwe i wygodne w obsłudze. Te urządzenia posiadają wiele usprawnień, takich jak lej odprowadzający nadmiar tłuszczu i system przechylający ułatwiający czyszczenie. Możliwość usmażenia dużej ilości pożywienia za jednym razem, znacznie usprawnia i ułatwia pracę w kuchni. Wykorzystanie takiego sprzętu może więc wpłynąć korzystnie na samopoczucie pracowników. To rozwiązanie szczególnie polecane w lokalach, w których panuje pośpiech. Szczegółową ofertę patelni znajdziesz tutaj, a odpowiednio dobrany model z pewnością zostanie doceniony przez całą załogę.