Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego makaron ze sklepu podwaja swoją objętość, a makaron domowy przyrasta tylko minimalnie? Odpowiedź jest prosta, to efekt dodawania ulepszaczy dodawanych do makaronów produkowanych przemysłowo. By zdrowo się odżywiać, warto z nich zrezygnować.
Jak zrobić makaron domowy?
Można go zrobić w każdej chwili, bo potrzebne składniki zawsze są pod ręką. Mąka, jajko, trochę oliwy i wody. Wszystkie składniki trzeba dokładnie zagnieść, by powstała jednolita masa. Ciasto musi być twarde. Następnie trzeba podzielić je na mniejsze kawałki i cienko wywałkować pamiętając o podsypywaniu ciasta mąką. Ostatni etap to pokrojenie ciasta na odpowiednie kawałki.
Pozornie nie jest to skomplikowane, ale wymaga dużo siły i sporo czasu. Zadanie można sobie ułatwić korzystając z maszynki do makaronu.
Jak wybrać maszynkę do makaronu?
Jeśli lubimy makarony i robimy je często, to od razu trzeba postawić na maszynkę dobrej jakości. Maszynka do makaronu (https://www.gastropuls.pl/maszynki-do-makaronu) powinna być wykonana ze stali nierdzewnej, która nie wchodzi w reakcje z żywnością i jest łatwa do utrzymania w czystości. Powinna też ważyć od 2-3 kg co zapewni jej odpowiednią stabilność.
Maszynka do makaronu wałkuje ciasto i nadaje makaronowi odpowiedni kształt. Im więcej stopni regulacji grubości ciasta i przystawek, tym więcej rodzajów makaronu można samodzielnie przygotować w domu. Odpowiednie przystawki umożliwiają także przygotowanie pierogów, ravioli oraz pysznych faworków. To w zasadzie proste urządzenie jest w zasadzie niezastąpione.