Dieta roślinna, zwana też wegańską, zdobyła sobie w ostatnich latach sporą popularność. Stoją za nią nie tylko kwestie etyczne, ale przede wszystkim niezwykle korzystny wpływ, jaki ta dieta wywiera na organizm. Poznajmy porady specjalistów na temat najlepszych źródeł białka w diecie roślinnej.
Białko w orzechach i pestkach – pyszne i potrzebne!
Orzechy nerkowca, orzechy włoskie czy pestki dyni to znane i lubiane przekąski. Ale nie wszyscy wiedzą, że warto po nie sięgać także ze względu na sporą zawartość białka. Przydadzą się tu także pistacje albo orzechy brazylijskie – te ostatnie również ze względu na konieczny dla zdrowia selen. Orzechy możemy zjeść w sałatce, a pestkami dyni posypać ciasto lub makaron, a nawet uczynić z nich składnik dania głównego, takiego jak zapiekanka czy roślinne burgery. Co więcej, poza białkiem znajdziemy tu także masę witamin i minerałów!
Inne rodzaje białka roślinnego
A co, jeśli nie przepadamy za orzechami lub są one dla nas ciężkostrawne? Albo cierpimy na alergię na orzechy, co wcale nie jest rzadkością? Spokojnie – białko znajduje się także w wielu innych pokarmach roślinnych. Są to między innymi rośliny strączkowe, a wśród nich przykładowo ciecierzyca, fasola, soja, groch. Smakują doskonale pod postacią past do chleba oraz w daniach kuchni meksykańskiej albo hiszpańskiej. Wiele osób nie wie, że nasze organizmy przyswajają dobrze również białko z zielonych warzyw liściastych. W tym przypadku jednak najlepiej spożywać je w koktajlach, po rozdrobnieniu blenderem.