Zamrażarki skrzyniowe są często spotykane w obiektach gastronomicznych. Wynika to z faktu, że bez trudu można znaleźć model o nieprzeciętnej pojemności, który jednocześnie będzie zajmował optymalną ilość miejsca. Ważne jest to, aby przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie przeanalizować wszystkie kluczowe parametry, które bezpośrednio decydują o komforcie eksploatacji. Nie można również zapomnieć o funkcjach dodatkowych, które występują w sprzętach wysokiej klasy.
Szybkie mrożenie
Zamrażarka skrzyniowa z funkcją szybkiego mrożenia doskonale sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie mamy zbyt dużej ilości czasu. Nierzadko wystarczy zaledwie kilkanaście minut, co jest znakomitym wynikiem. Warto jednak wiedzieć, że zwiększona efektywność pracy jest równoznaczna z wyższym poborem energii. Osoby, które pragną obniżyć rachunki za prąd powinny rzadko korzystać z omawianego trybu. Plusem jest fakt, że ogranicza on stratę składników odżywczych mrożonego jedzenia.
Praca bez zasilania
Przerwy w dostawie prądu mogą zdarzyć się zawsze. Oczywiście stanowią one spory problem. Nie należy dopuścić do rozmrożenia się zawartości zamrażarki. Właśnie dlatego nowoczesne modele w przypadku braku zasilania utrzymują niską temperaturę przez kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt godzin. Przed zakupem warto jest zwrócić uwagę również na takie udogodnienia, jak np.:
– filtry pochłaniające zapachy,
– koszyki oraz półki do organizacji przestrzeni,
– system automatycznego usuwania szronu.