Zapiekanka ziemniaczana

  • Zapiekanka ziemniaczana

Jako że mieszkam i pracuję w Anglii postanowiłem pokazać Wam dzisiaj jeden z tradycyjnych przepisów z kuchni angielskiej. Po polsku nazwalibyśmy to zapiekanką ziemniaczaną. Jest to po prostu sos mięsny z mielonej wołowiny z marchewką i cebulą wyłożony na naczynie żaroodporne, a przykryty jest tłuczonymi ziemniakami z masłem i mlekiem.
Całość jest zapiekana w piekarniku przez około 40 minut. Jest to jeden z niewielu przepisów tutejszej kuchni, który wyjątkowo przypadł mi do gustu 😉


Do przygotowania naczynia o wymiarach mniej więcej 20 x 15 ( Porcja dla 4 osób ) będziemy potrzebowali :

– 500 g. mięsa mielone wołowego (najlepiej nie za tłustego – łopatka )
– 3 marchewki
– 2 cebule ( ja użyłem czerwonych )
– 200 ml. sosu pomidorowego
– świeże zioła ( rozmaryn, tymianek )
– 5 ząbków czosnku
– sól
– pieprz
– 0,5 kg. ziemniaków
– 100 g. masła
– 100 ml. mleka

1. Całość pracy zaczynamy od wstawienia ziemniaków do gotowania
2. Następnie kroimy marchewkę i cebulę w drobną kostkę, którą przesmażamy
3. Dodajemy mielone mięso i smażymy aż ładnie zbrązowieje
4. Odlewamy tłuszcz, który wytopił się z mięsa, a następnie dodajemy sosu pomidorowego
5. Gotujemy wszystko aż warzywa i mięso zmiękną
6. Sos wykładamy do naczynia żaroodpornego
7. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z roztopionym masłem i mlekiem.
8. Przygotowane ziemniaki przekładamy do rękawa cukierniczego i tworzymy jakiś ciekawy wzorek
9. Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut ( aż ziemniaki z góry ładnie się zapieką )
10. Nasza zapiekanka ziemniaczana gotowa ! Smacznego !

Niezwykle proste i smaczne, spróbuj a na pewno powrócisz do tego przepisu nie raz.

Było by mi nie zwykle miło jeśli pozostawisz jakiś ślad po sobie na moim blogu ( komentarz ) 😉
Zachęcam do oglądania innych video przepisów na moim kanale

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Kaska
Gość

Zapiekanka wygląda przepysznie. Koniecznie muszę spróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

ROBERT
Gość

JAKI SOS POMIDOROWY DODAĆ BO ROBIŁEM I MI ZUPA Z TEGO WYSZŁA POZDRAWIAM

Mateusz Maniecki
Admin

Sos najlepiej zrobić samemu choćby z przecieru, cebul, czosnku i oleju 🙂

wpDiscuz