Włoska focaccia z rozmarynem

  • focaccia

Jest to potrawa kuchni włoskiej wywodzącej się z kuchni biedy. Focaccia jest pierwotną odmianą pizzy. Focaccia jest rodzajem pieczywa, a każdy region Włoch ma swój własny rodzaj.


Ja dzisiaj przygotowałem ziołowy placek. Do ciasta dodałem to, co miałem w domu czyli zioła i czosnek.


 

Składniki potrzebne do przygotowania całej blachy focacci :
•500 g. mąki pszennej
•150 ml. wody •40 g. drożdży •20 g. soli
•10 g. cukru •10 g. rozmarynu •10 g. tymianku
•10 g. czosnku •30 g. cebuli


 

Sposób przygotowania:

•Zaczynamy od połączenia drożdży z 50 ml. ciepłej wody, cukru, soli oraz wszystkich ziół.

•Tak przygotowany zaczyn zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką aż drożdże zwiększą swoją objętość

•Gdy zaczyn nam już urośnie dodaję resztę mąki oliwę i wodę.

•Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż będzie elastyczne.

•Zostawiamy je aby urosło. Po około 30-45 minutach zbijamy ciasto aby drożdże mogły odrosnąć kolejny raz. Przez tą czynność w naszym cieście drożdże będą mniej wyczuwalne, a ciasto delikatniejsze.

•Gdy ciasto ponownie nam odrośnie smaruję brytfankę oliwą i rozkładam na niej ciasto, które skrapiam mocno oliwą i nagniatam rozłożonymi palcami, aby powstały wgłębienia.

•Piekarnik nagrzewam na możliwe najwyższą temperaturę. Ciasto piekę aż ładnie przyrumieni się góra i spód. Smacznego

 

 

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz