Sezonowa tarta z borówkami

Kolejny przepis na słodkości, dzisiaj przepis trochę inny niż zwykle. Starałem się zrobić jak najbardziej fit jak tylko potrafiłem.


Składniki na ciasto

  • 150 g. masła
  • 400 g. mąki
  • 200 g. cukru brązowego
  • 2 żółtka

Masło pokroić na drobne kawałki, dodać mąkę, i cukier. Całość należy siekać ciasto aby nie ogrzać go dłońmi. Wyrobione ciasto włożyłem do woreczka, a następnie do zamrażarki aby się schłodziło.

 

Składniki na masę

  • 200 ml. jogurtu greckiego
  • 2 jajka + białka które nam zostały z ciasta
  • 150 g. cukru brązowego
  • 250 g. borówek amerykańskich

 

Jajka wybijamy do miski i mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy jogurt i całość mieszamy na sam koniec dodając połowę borówek i delikatnie pomieszać.

Ciasto rozkładamy na foremkę i zapiekamy ją w temperaturze 200 stopni do czasu aż ładnie się zarumieni z wierzchu. Wyciągamy ciasto i wylewamy naszą masę na wypieczone ciasto, a na górę sypiemy borówki.

Wkładamy tartę do piekarnika na około 30 minut na temperaturę 150 stopni.

 

Smacznego !

WP_20150903_16_43_17_ProWP_20150903_16_43_33_ProWP_20150903_16_43_57_Pro

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Obżarciuch
Gość

to kiedy można wpaść na taką tartę :)? pozdrawiam!

wpDiscuz