Spaghetti carbonara

  • Spaghetti carbonara (1)
  • Spaghetti carbonara (2)
  • Spaghetti carbonara (3)
  • Spaghetti carbonara (4)
  • Spaghetti carbonara (6)

Dzisiaj kolejna odsłona makaronu, spaghetti carbonara bez wątpienia jest jednym z moich ulubionych. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to nie ma na co czekać.



Składniki na 2 porcje:

• 200 g. makaronu typu spaghetti

• 200 ml. śmietany 30 % • 1 średnia cebula

• 200 g. boczku wędzonego • sól • pieprz

• czosnek • parmezan / grana padano

• 2 jajka


Sposób przygotowania :

• Makaron gotujemy al’ dente, a przed wymieszaniem w sosie wrzucamy na 15 sekund do gorącej wody, aby go trochę zagrzać.

• Sos zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników w kostkę. Cebulę kroimy drobno, czosnek rozgniatamy, a boczek kroimy na nieco większe kawałki.

•Na rozgrzaną patelnie najpierw wrzucamy boczek, a gdy się trochę zarumieni dodajemy cebulę.

• Chwilę przed dodaniem śmietany dodajemy na patelnie czosnek, a po kilkunastu sekundach wszystko zalewamy śmietaną i doprawiamy do smaku.

• Gdy sos będzie się redukował na patelni, trzemy parmezan na najdrobniejszych oczkach tarki, dzielimy na pół i dodajemy do sosu.

• Dodajemy makaron, wyłączamy gaz pod patelnią i dodajemy żółtka jaj energicznie mieszając, aby nie zrobiła się jajecznica.

• Nakładamy na talerze, i delikatnie sypiemy z góry parmezanem i dodajemy żółtko opcjonalnie,  ja wolę dodawać gdyż sos staje się bardziej kremowy.

 

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz