Sałatka pełna słońca, czyli Pomarańczowa Hiszpania

  • sloneczne_hiszpania_1

Sałatka pełna słońca – to nasza „słoneczna” propozycja na co raz piękniejsze dni jakie mamy za oknami. Przepis przeniesienie nas na chwilę konsumowania do zawsze ciepłej i słonecznej Hiszpanii…


SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ (2 porcje) :

 

  • 2 garści mixu sałat
  • 15-20 plasterków chorizo
  • 2 pomarańcze
  • 120 g mini mozzarelli
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek OLITALIA
  • 8-10 czarnych oliwek SERPIS

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek OLITALIA
  • 1 łyżka octu jabłkowego PONTI
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
2. Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
3. Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
4. Pomarańcze filetujemy. Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.
5. Oliwki kroimy na plasterki.
6. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
7. Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz