Przepis na kluski śląskie

  • kluski-slaskie

Dzisiaj postanowiłem przegotować coś z mojego rejonu, coś ciekawego, coś co Was zaciekawi jak i Wasze podniebienia. Dość popularne, aczkolwiek przygotowywane dosyć rzadko w polskich domach (wyłączając górny i dolny Śląsk). Doskonałe jako dodatek do mięsa pieczonego. Jak mówi tradycja na każdej dużej uroczystości na śląsku muszą być kluski śląskie i kropka !


Wesele, komunie czy inne święta bez klusek śląskich uważa się za biedne..

 

Przygotowywane przez pokolenia, a przepis podawany dalej i dalej. Od dziesiątek lat przepis jest niezmienny : 4:1 ziemniaków do mąki ziemniaczanej oraz jajko.

 

Składniki na około 25 klusek :

1 kg. ziemniaków (najlepiej stare )

250 g. mąki ziemniaczanej

1 jajko

 

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym odcedzamy, a następnie gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Dodajemy 1/4 mąki ziemniaczanej czyli wspomniane wcześniej 250 gram.
  3. Wbijamy jajko (najlepiej samo żółtko) i wyrabiamy ciasto.
  4. Nastawiamy duży garnek z mocno osoloną wodą.
  5. Kulki formujemy w dłoniach nieco mniejsze niż piłeczka ping-pongowa
  6. Gdy woda wrze, delikatnie wrzucamy nasze kluski i gotujemy około 5-8 minut.

Kluski gotowe ! Delikatne, miękkie, a jednocześnie trochę gumowe – dokładnie takie jakie powinny być.

 

Od razu chciałbym uciąć wszelkie spekulacje. Kluski śląskie to nie tylko te delikatnie spłaszczone z „dziurką”, ale także te idealnie okrągłe. Przekopywałem internet, niestety nic nie znalazłem co mogło by określić różnice między tymi dwoma rodzajami klusek. Jedyne co jest dość oczywiste te z wspomnianą już wcześniej „dziurką” mogą gromadzić sos w owej „dziuce” Osobiście bardziej wole te okrągłe (zupełnie nie mam pojęcia dlaczego)

Dodatkiem do owych klusek może być pieczona rolada, duszony lub pieczony karczek lub gulasz.

Lub jeśli chcecie możecie zrobić 100 % śląski obiad : Rolada, kluski i modra kapusta, czyli jak to po polsku można nazwać : zraz, kluski śląskie i kapusta czerwona !

 

Smacznego, podzielcie się waszymi wrażeniami po spróbowaniu klusek śląskich. No i oczywiście które preferujecie z „dziurką” czy okrągłe 😉

 

Jeśli będzie zainteresowanie kuchnią regionalną, postaram się od czasu do czasu zamieścić przepis z kuchnie regionalnej. Możecie pisać w komentarzach swoje propozycje.

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz