Placki z marchewki i cukinii

  • imggcsicf2c4d319d0c59fdbb0f563a30b8092269bba5a7mpid7maxwidth1080maxheight1677

Zwykle jadam obwite, kaloryczne i dosyć tłuste obiady, dzisiaj postanowiłem zrobić coś nieco bardziej lżejszego. Tak zrobione placki będą idealną częścią naszego obiadu jak i głównym daniem. Tak przygotowane placki można jeść na zimno, a także na ciepło, z dodatkami przeróżnych sosów.


 

Do przygotowania obiadu dla 4 osób :

  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki
  2. Cukinie przekrawamy na pół i wyciągamy miąższ, następnie również ścieramy na dużych oczkach tarki po czym zasypujemy solą i odstawiamy na około 20 minut
  3. Cukinie odsączamy z wody i mieszamy z marchewką
  4. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę
  5. Marchewkę oraz cukinię mieszamy z resztą składników
  6. Na delikatnie rozgrzanej patelni smażymy nasze placki do nabrania złocistego koloru po obu stronach

Placki z cukon

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz