Pieczony łosoś na warzywach w marynacie

Tym razem dosyć banalny przepis na łososia na banalnych warzywach sezonowych. Natomiast smak jak zapewniam jest nie banalny.


Przygotowanie całości zaczynamy od pokrojenia w bardzo drobną kostkę naszych warzyw. Ja wybrałem ogórka zielonego, pomidora, paprykę i szczypiorek. Gdy wszystkie warzywa mamy już ładnie posiekane zalewamy je odrobiną białego wina. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły.

Naszego łososia oczyszczamy z reszty ości i wrzucamy na maksymalnie rozgrzaną patelnie. Doprawiając jedynie solą i pieprzem. Ważne jest aby 2/3 czasu łosoś smażył się na stronie skóry, a 1/3 na stronie mięsa. Smażenie ma jedynie „zamknąć” łososia aby nie był suchy gdy szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika – skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca.

Tak przygotowanego łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol.

 

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Kinga Łucja
Gość

Pychotka! 😀

Buty do tańca
Gość

Jacie, ale bym sobie takie coś zjadła ;)!

My Chcemy Jeść
Gość

Dobry pomysł na łososia! 🙂

wpDiscuz