Nuggetsy ze schabu w trochę innej odsłonie

Dzisiaj mięso, dawno nie było typowo mięsnych dań.


Aby schab nie był suchy, mdły i żylasty obieram go z białej błony. Następnie kroję go na kotlety, a później na paski. W misce przygotowuje marynatę w zależności ile czasu mam aby schab w niej poleżał.

 

Wersja 2 dni :

  • 150 ml. ocet balsamiczny
  • 100 ml. oliwa
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Wersja 1 dzień :

  • 300 ml. mleka
  • 1 łyżka soli

Po wyciągnięciu z marynaty osuszamy schab, a następnie wkładamy do ciasta :

  • 2 jajka
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany

Schab należy wcześniej oprószyć samą mąką pszenną.

Smażymy na głębokim oleju na niewielkim gazie.

 

Smacznego !

WP_20151024_001 WP_20151024_002

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz