Kruche ciasto z orzechami

  • 15713106_1181404911896551_896696384_n
  • 15713375_1181404868563222_1829571651_n
  • 15749614_1181404895229886_1829462685_n

Co prawda Święta już prawie za nami, jednak jeśli ktoś organizuje Sylwestra i ma ochotę uraczyć swoich gości pysznym deserem- oto idealna propozycja.


Kruche ciasto, lekka pianka orzechowa oraz powidła to połączenie, które nie tylko doskonale się prezentuje, ale również wyśmienicie smakuje.

 

Składniki do ciasta:

  • 25 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 10-15 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 1 cukier waniliowy

    Składniki do masy orzechowej:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów

Dodatkowo: Powidła śliwkowe

Wykonanie: Ciasto kruche przygotowujemy poprzez posiekanie nożem, a następnie zagniecenie mąki z margaryną, żółtkami, proszkiem do pieczenia oraz cukru waniliowego.

Zagnieciony wyrób dzielimy na 3 równe części, do jednej z nich dodajemy kakao. Jedną część ciasta białego i ciemnego wkładamy na chwilę do zamrażarki. W tym czasie ubijamy białko z cukrem na pianę, do której dodajemy orzechy.

 

Na przygotowaną formę, kładziemy rozwałkowaną część białego ciasta, którą następnie smarujemy powidłami śliwkowymi. Ciemną część ciasta należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć jako koleją warstwę. Na niej starannie nakładamy masę orzechową.

 

Na koniec delikatną masę przykrywamy roztartym ciastem białym ciastem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz