Barszcz czerwony z kaszą bulgur i jabłkiem

  • barszcz-z-ciecierzyca-i-skorka-cytryny-2

Dziś przed/po święteczny na barszcz czerwony, który smakuje idealnie o każdej porze roku – przepis jest dla osób raczej początkujących, który zaczynają przygodę z gotowaniem i mają smaka na barszcz – osoby zaawansowane również mogą spróbować tej odmiany – idziemy w zakład, że mało kto próbował takiej odmiany barszczu – jest on bardzo prosty do przygotowania, tak więc dziś przepis z serii „szybkich” – oczywiście dla odmiany koncentrat który jest już gotowy można zastąpić burakami – nic nie stoi ku temu na przeszkodzie 😉


Składniki:

  • WINIARY Barszcz czerwony Koncentrat z przyprawami (1 słoik)
  • Kostka do Smaku warzywna WINIARY (1 sztuka)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Masło (3 łyżki)
  • Kasza bulgur (1 szklanka)
  • Majeranek (1 łyżka)
  • Kwaśne, małe jabłka (2 sztuki)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, a czosnek siekamy. Następnie podsmażamy cebulę na 2 łyżkach masła do chwili, aż będzie miękka.

Pod koniec dorzucamy czosnek. Całość zalewamy 2l wody. Dodajemy Barszcz – koncentrat z przyprawami WINIARY oraz Kostkę Bulionową WINIARY.

Na końcu wsypujemy kaszę i gotujemy razem z zupą, aż kasza będzie gotowa. Jabłka myjemy i kroimy w plastry razem ze skórką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy, aż się przyrumienią. Na koniec dodajemy majeranek, odrobinę soli i pieprzu. Gotową zupę podajemy ze smażonymi jabłkami i… delektujemy się zaskakującym, aromatycznym smakiem! Pycha!

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar