Aromatyczna szarlotka

  • szarlotka
    szarlotka

Dzisiaj kolejny przepis, który ucieszy naszych gości przy popołudniowej kawie.


Szybki i prosty przepis na aromatyczną szarlotkę.

Składniki :

Ciasto kruche:

  • 300 g. mąki
  • 200 g. masła
  • 100 g. cukru 
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki wyrabiamy w misce na następnie foliujemy i chowamy do lodówki na kilka godzin.

Nadzienie : 

  • 2 kg. jabłek
  • 300 g. cukru
  • 3 cytryny
  • 50 g. masła

Jabłka obieramy, a następnie kroimy w kostkę, z cytryn wyciskamy sok.

Do rozgrzanego garnka wrzucamy masło, a chwilę później jabłka. Wszystko razem dusimy przez około 10 minut. 

Dodajemy cukier, a gdy ten się rozpuści dolewamy soku z cytryny. 

Całość chłodzimy, należy pamiętać aby jabłka były delikatnie twarde gdyż później mogą nam się rozgotować w cieście a z ciasta wyjdzie zakalec.

 

Na spód i boki tortownicy wykładamy ciasto o grubości około 5 milimetrów, na ciasto nakładamy nasze jabłka bez soku który wypłynął podczas gotowania. 

Na górę rozwałkowujemy paski ciasta i układamy tak aby utworzyły wzorek.

 

Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Opcjonalnie można dodać cynamon

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz