10 Najlepszych restauracji na świecie 2016

Kolejny artykuł z serii ciekawostki na temat świata gastronomii. 


 

Dzisiaj przyjżymy się bliżej restauracją, które zaskakują nas nie tylko swoim smakiem ale także oryginalnością.

1. Osteria Francescana ( Modena , Włochy ) Massimo Bottura

Pierwsze miejsce w naszym rankingu zajmuje niewielka restauracja w południowej części Włoch.  Niewielka, niewielka bo aż na 12 stolików, które obsługiwane są każdego wieczora. Szef kuchnia Massimo Bottura wyróżniony trzema gwiazdkami Michelin czerpie swoje inspirację ze sztuki i natury. Aby pozwolić sobie na ośmio daniową ucztę w Osteria Francescana trzeba przygotować się na wydatek około 250 euro, no i co najważniejsze należy mieć kilka miesięcy wcześniej złożoną rezerwację. 

Osteria francescana.1jpg Osteria francescana Osteria francescana2

2. El Celler de Can Rosa ( Girona , Hiszpania ) Bracia Joan, Josep i Jordi Roca

Restauracja założona w 1986 roku, dziś prowadzona przez trójkę braci, w której każdy z nich jest odpowiedzialny za kolejno za cukiernie , kuchnie oraz wino. Także wyróżniona trzema gwiazdkami Michelin. W menu znajdziemy pozycję z kuchni hiszpańskiej w nieco nowocześniejszej odsłonie. Za kolację wraz z doborem wina zapłacimy od 240 euro w górę.

El Celler de Can RocaEl Celler de Can Roca1El Celler de Can Roca2

3. Eleven Madison Park ( Nowy Jork , Stany Zjednoczone ) Daniel Humm

Podium zamyka restauracja spoza Europy, prowadzona przez Daniela Humm co zaskakuje określana na kuchnię europejską. Wystylizowana na salę balową restauracja przyciąga tłumy. Specjalnością Daniela jest lawendowa kaczka z brukwią. 

eleven madison park1eleven madison park2eleven madison park

4. Central ( Lima , Peru ) Virgilio Martinez

Aby odwiedzić kolejną restaurację w rankingu przenosimy się do Ameryki Południowej gdzie szefem kuchni jest Virgilio Martinez. Pracował on w wielu miejscach na świecie aby w 2009 roku powrócić do rodzinnego Peru by przygotowywać specjały kuchni peruwiańskiej. Central jest najlepszą restauracją w Ameryce Łacińskiej.

central1 Central-Restaurant-Lima-Virgiliocentral2

5. Noma ( Kopenhaga , Dania ) Rene Redzepi

Zajmująca przez ostatnie cztery lata duńska Noma w tym roku dopiero na miejscu piątym co sprawia nie małe zaskoczenie. Do wielu lat Rene Redzepi serwuje dania kuchni nordyckiej nawiązanej do klimatu lasu, gdzie kucharze szukają swoich inspiracji. Za menu degustacyjne zapłacimy około 255 euro plus 110 euro za dobór win.

noma noma1 noma Restaurant in Copenhagen - Main Entrance

 

6. Mirazur ( Menton , Francja ) Mauro Colagreco

Nazwa restauracji w wolnym tłumaczeniu oznacza „Cud lazurowego wybrzeża”, restauracja została wyróżniona dwoma gwiazdkami Michelin i jednocześnie jest jedyną restauracją w zestawieniu rodem z Francji, choć Mauro jest rodowitym argentyńczykiem.

mirazur mirazur1 mirazur2

7. Mugartiz ( Errenteria , Hiszpania ) Andoni Luis Aduriz 

Na miejscu siódmym w rankingu znajduje się kolejna hiszpańska restauracja prowadzona przez Andoni Luis Aduriz, gdzie specjalnością lokalu są perfumowane krewetki podawane na kruszonym lodzie.

Mugaritz-Restaurant-03 mugartiz mugartiz1  mugartiz3

8. Narisawa ( Tokio , Japonia ) Yoshihiro Narisawa

Kolejne miejsce zajmuje pierwsza restauracja rodem ze wschodu, choć szef kuchni serwuje głównie potrawy kuchni francuskiej to w każdym daniu znajduje się element rodzimej japońskiej kuchni. 

narisawa narisawa1 narisawa2

9. Steirereck ( Wiedeń , Austria ) Hainz Reinbauer 

Najsłynniejsza austryjacka restauracja położona niemal u brzegu Dunaju nieco odbiega od reszty zestawienia ponieważ serwują raczej tradycyjną kuchnie. Jedną z rzeczy, która może wyróżnić wideński Steirereck jest wybór serów, których w menu posiadają ponad 120 rodzajów.

steirereck SteirereckCsteirereck_banner_rezepte

10. Asador Etxebarri ( Axpe, Hiszpania ) Victor Arguinzoniz

asador1asador

Zestawienie zamyka hiszpańska restauracja położona z dala od miejskiego zgiełku pośród górskich krajobrazów. Kultywuje się tutaj tradycję grillowania do którego używa się różnego rodzaju drzewa w zależności od gatunku mięsa.

 

Jak widzimy w rankingu przeważają restaurację starego kontynentu, a w szczególności Hiszpania.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz