Zapiekanka ziemniaczana

  • Zapiekanka ziemniaczana

Jako że mieszkam i pracuję w Anglii postanowiłem pokazać Wam dzisiaj jeden z tradycyjnych przepisów z kuchni angielskiej. Po polsku nazwalibyśmy to zapiekanką ziemniaczaną. Jest to po prostu sos mięsny z mielonej wołowiny z marchewką i cebulą wyłożony na naczynie żaroodporne, a przykryty jest tłuczonymi ziemniakami z masłem i mlekiem.
Całość jest zapiekana w piekarniku przez około 40 minut. Jest to jeden z niewielu przepisów tutejszej kuchni, który wyjątkowo przypadł mi do gustu 😉


Do przygotowania naczynia o wymiarach mniej więcej 20 x 15 ( Porcja dla 4 osób ) będziemy potrzebowali :

– 500 g. mięsa mielone wołowego (najlepiej nie za tłustego – łopatka )
– 3 marchewki
– 2 cebule ( ja użyłem czerwonych )
– 200 ml. sosu pomidorowego
– świeże zioła ( rozmaryn, tymianek )
– 5 ząbków czosnku
– sól
– pieprz
– 0,5 kg. ziemniaków
– 100 g. masła
– 100 ml. mleka

1. Całość pracy zaczynamy od wstawienia ziemniaków do gotowania
2. Następnie kroimy marchewkę i cebulę w drobną kostkę, którą przesmażamy
3. Dodajemy mielone mięso i smażymy aż ładnie zbrązowieje
4. Odlewamy tłuszcz, który wytopił się z mięsa, a następnie dodajemy sosu pomidorowego
5. Gotujemy wszystko aż warzywa i mięso zmiękną
6. Sos wykładamy do naczynia żaroodpornego
7. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z roztopionym masłem i mlekiem.
8. Przygotowane ziemniaki przekładamy do rękawa cukierniczego i tworzymy jakiś ciekawy wzorek
9. Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut ( aż ziemniaki z góry ładnie się zapieką )
10. Nasza zapiekanka ziemniaczana gotowa ! Smacznego !

Niezwykle proste i smaczne, spróbuj a na pewno powrócisz do tego przepisu nie raz.

Było by mi nie zwykle miło jeśli pozostawisz jakiś ślad po sobie na moim blogu ( komentarz ) 😉
Zachęcam do oglądania innych video przepisów na moim kanale

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Kaska
Gość

Zapiekanka wygląda przepysznie. Koniecznie muszę spróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

ROBERT
Gość

JAKI SOS POMIDOROWY DODAĆ BO ROBIŁEM I MI ZUPA Z TEGO WYSZŁA POZDRAWIAM

Mateusz Maniecki
Admin

Sos najlepiej zrobić samemu choćby z przecieru, cebul, czosnku i oleju 🙂