Bułeczki cynamonowe – kanelbullar

Znowu coś na słodko, dzisiaj patrząc na pustkę w mojej lodówce postanowiłem zrobić bułeczki cynamonowe ponieważ nie wymagały ode mnie wyjścia z domu na zakupy. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali podstawowe produkty, które jak sądzę każdy z nas posiada w swojej lodówce.


Bułeczki kanelbullar znane są głównie w krajach skandynawskich, choć w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie znajdziemy je pod nazwą „cinamon rolls”.

Kannelbular to nic innego jak drożdżówka z cynamonem, lecz smakiem odbiega od tych kupionych w sklepie. Jedząc je zakochamy się bezgranicznie (chyba że ktoś nie lubi cynamonu ;)). Delikatnie maślany smak i słodycz cynamonu wprowadzą nas  w zachwyt.

Do wyprodukowania około 20 bułeczek należy przygotować sobie :

  • 500 g. mąki pszennej
  • 300 g. cukru trzcinowego
  • 100 g. masła
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml. jogurtu
  • 20 g. drożdży
  • 100 ml. mleka
  1. W dużej misce mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, 200 g. cukru oraz połową przesianej mąki. Całość zostawiamy przykryte ściereczką na około godzinę.
  2. Gdy ciasto odrośnie dodajemy resztę mąki, roztopione 50 g. masłą i jogurt. Wszystko wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia od godziny do nawet całej nocy (moje ciasto wyrastało około 3 godzin), im dłużej ciasto wyrasta tym bardziej delikatne wyjdą nasze bułeczki.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  4. W miseczce mieszamy 50 g. miękkiego masła, 3 łyżki cynamonu oraz 100 g. cukru trzcinowego.
  5. Na rozwałkowany prostokąt rozsmarowujemy naszą masę, po czym kroimy na paski o szerokości około 1,5 cm.
  6. Rozwałkowane i pokrojone ciasto zwijamy po szerokości w rulon i układamy na blasze do wyrośnięcia na około 15 minut
  7. Ciastka pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni

 

WP_20150902_16_28_19_ProWP_20150902_15_18_20_Pro WP_20150902_16_27_57_Pro  WP_20150902_16_29_08_Pro

 

Zobacz także : 

Lazania przepis

Jabłecznik

Ciasto marchewkowe

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
justyna
Gość

czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850?

Mateusz Maniecki
Admin

Troszkę inwencji twórczej nie zaszkodzi, spróbuj Justyna! I daj nam znać 😉