Marchewka czy wiesz że ?

Dzisiaj całkiem inny wpis niż zwykle. Dzisiaj nie ma przepisu, ale jest artykuł. Z racji zbliżającej się zimy chciałbym przybliżyć wam trochę warzywo, które akurat w zimę jest jednym z niewielu wartościowych. Zatem zapraszam do czytania „marchewka czy wiesz że?”.


Warto wiedzieć że marchewka jest znakomitym źródłem witamin : B1, B2, B6, C, a także wapnia, miedzi, żelaza oraz fosforu. A najlepsze w tym wszystkim że 100 g. marchewki zawiera około 35 kalorii, oczywiście w zależności od obróbki, ale tutaj mówimy o surowym nie przetworzonym produkcie.

Marchewkę można spożywać na surowo, gotowaną, smażoną, duszoną oraz zapewne jeszcze w mnóstwie innych postaci.

Ciekawostki :

  • Unia europejska uznała marchewkę za warzywo, a także za owoc. Czyli jednocześnie możemy jeść owoc i warzywo.
  • W Portugalii z marchewki produkowany jest dżem, jest to potrawa narodowa.
  • Rocznie na świecie spożywane jest 21 kg/rok/osobę.
  • Około 100 rodzajów marchewki

W najbliższym czasie postaram się dodać kilka przepisów zawierające marchewkę. Chciałbym zrobić coś w połączeniu z mięsem, a także tradycyjny dżem marchewkowy.

 

Marchewka występuje w kolorach :

  • biały
  • fioletowy
  • czerwony
  • żółty
  • pomarańczowy

 

ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA Ciasto marchewkowe

 

carrot

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
adzik7
Gość

„drzem”… powinno być „dżem” „)

Artek
Gość

Placki marchewkowe są spoko 🙂

ewa
Gość

z marchewki można zrobić praktycznie wszystko,a dżemik z marchewki jest pyszny:)