Kotlet devolay z serem i pieczarkami

  • Devolay z serem

Wprawdzie nie klasyczny kotlet devolay, ponieważ ten przepis wykorzystuje pierś z kurczaka, zamiast schabu. Dodatowo zamiast tradycyjnie masła w środku znajdziemy pieczarki.



Składniki na 4 sztuki:
• 2 podwójne piersi z kurczaka • 300 gram sera żołtego
• 300 gram pieczarek •100 gram mąki pszennej
• 100 gram bułki tartej • 2 jajka
• sól • pieprz • 2 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:
• Piersi dzielimy na cztery kotlety, które delikatnie rozbijamy i doprawiamy.
• Pieczarki ścieramy na tarce i smażymy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
• Do przestudzonych pieczarek dodajemy starty ser i mieszamy na gładką masę.
• Na kotlety nakładamy wałek farszu i zawijamy zakładając boki.
• Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
• Smażymy na głębokim oleju i średniej wielkości gazie.
• Po smażeniu dla pewności kotlety devolay można wrzucić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Maria
Gość

Super przepis napewno wyprobuje

Karol Kostecki
Gość

Czekamy na opinię po przygotowaniu potrawy według naszego przepisu i życzymy smacznego!

trackback

[…] Devolay z serem * Tiramisu przepis włoski […]