Kruchy jabłecznik pod bezową pierzynką

  • Jabłecznik
  • Jabłecznik
  • Jabłecznik

Ciasto jabłkowe, szarlotka czy jabłecznik. Jeden z najbardziej klasycznych przepisów polskiej kuchni. Smaczne ciasto jabłkowe, którym nikt z gości nie pogardzi.



Składniki na jedną blachę:
•2 kilogramy jabłek  •1 galaretka cytrynowa
•500 gram mąki pszennej  •300 gram cukru
•200 ml śmietany 36 % •4 jajka
•1 łyżeczka proszku do pieczenia  •150 gram margaryny


Sposób przygotowania:
•Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej margarynę, następnie żółtka, cukier i proszek do pieczenia.
•Wyrabiamy stopniowo dodając śmietanę.
•Gdy ciasto zlepi się w jedną kulkę i będzie równomiernie wyrobione dzielimy je na 3/4 i 1/4 .
•Następnie wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
•Gdy ciasto odpoczywa już w zamrażarce zaczynamy przygotowywać jabłka.
•Na początku należy przygotować sobie miskę z zimną wodą i cytryną aby jabłka nie zrobiły się czarne.
•Obieramy jabłka i wrzucamy do wody zz cytryną.
•Gdy wszystkie jabłka będą już obrane wykrawamy z nich ogryzek i kroimy w kostkę 1×1.
•Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy 30 g. masła, i trzy łyżki cukru, a następnie nasze jabłka. Najlepiej przesmażyć je na dwie tury.
•Gdy jabłka są już gotowe w misce mieszamy je z galaretką.


•Wyciągamy nasze ciasto (3/4) z zamrażarki i rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
•Ważne aby ciasto nie było za grube. Gdy blacha jest już idealnie wyłożona ciastem wykładamy na nie nasze jabłka. •Do miksera wrzucamy białka z cukrem (około 150 gram) aby stworzyła się masa bezowa. Gdy białka będą ubite na sztywno wykładamy je na wcześniej położone jabłka.
•Na ubite białka na tarce ścieramy pozostałe ciasto (1/4) i wsadzamy do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika. •Pieczemy około 40 minut z termoobiegiem.


Porady :

  1. Ważne aby przesmażone jabłka nie były zbyt mokre bo zrobi nam się zakalec w jabłeczniku .
  2. Ciasto wyrabiamy szybko aby margaryna całkiem się nie rozpuściła.
  3. Przed wyłożeniem jabłek spód ciasta można schować do lodówki

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ania
Gość

do ciast z jabłkami mam ogromną słabość 🙂