Ciasto świąteczne : murzynek z choinką

Zbliżają się święta, reklama coca-coli już w telewizji i choinki w galeriach przypominają nam o zbliżającym się Bożym Narodzeniu.


A dzisiaj świetny pomysł na nudne ciasto w zupełnie innej odsłonie.

 

Przygotowanie zaczynamy od upieczenia dwóch okrągłych murzynków o wysokości 8 cm.

Składniki :

  • 100 g. margaryny
  • 150g. cukru
  • 80 g. kakao
  • 50 ml. wody
  • 500 g. mąki
  • 4 jajka
  • 10 g. proszku do pieczenia

W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, kakao, a następnie wodę.

Gdy masa ostygnie mieszamy z mąką i jajkami.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut

 

Kolejnym krokiem będzie wycięcie dwóch stożków takiej samej wielkości w obu krążkach. Tak aby nie przebić się na drugą stronę. W górnej części tzn. „w podstawie choinki” średnica powinna mieć do 15 cm. średnicy.

Masa na choinkę :

  • 200 g. serka mascarpone
  • paczka biszkoptów
  • barwnik zielony

biszkopty kruszymy bardzo drobno, mieszamy z serkiem i dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.

W wycięte wcześniej krążki wkładamy masę z serka i nakładamy jeden krążek na drugi, szerszą stroną do dołu.

 

Składniki na lukier plastyczny :

  • 400 g. cukru pudru
  • 60 g. glukozy
  • 2 łyżki gorącej wody

 

Smacznego

2012-12-11 15.39.20 2012-12-11 15.39.28

Moje wypieki. Wielki powrót

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Asa
Gość

Bardzo podoba mi się to ciasto, ale kompletnie nie rozumiem opisu. Wycinam stożki, napełniam i? Piekę dwa osobne ciasta? to jakim cudem potem sklejają się w jedno?

Kasia
Gość

Świetny pomysł 🙂

Ally
Gość

A czy proporcje na ciasto są na oba krążki? Czy na każdy z osobna?

Mateusz Maniecki
Admin

Proporcje są podane na oba krążki 🙂