Delikatne i wilgotne ciasto marchewkowe

Kolejny dzień i kolejny deser, w sumie to bardziej ciasto idealne na niedzielne popołudnie, włożone gdzieś między obiadem, a kolacją. Podane w towarzystwie pysznej kawy. Ale to nie jest kolejna nudna i sucha babka piaskowa, która wychodzi nam bokiem gdy tylko o niej pomyślimy. Przygotowane dzisiaj ciasto jest delikatnie słodkie, maślane i wilgotne, tak że nawet bez kawy będzie idealne. Ale jak to bez kawy ciasto ?


Najlepsze w tym wszystkim jest to że jeśli dowiemy się o niespodziewanych gościach to w 30 minut jesteśmy w stanie przygotować niebanalne ciasto marchewkowe.

 

Składniki :

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 5 jaj
  • 150 g. cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki

Zaczynamy do starcia marchewki na najdrobniejszych oczkach tarki, startą marchewkę słodzimy 100 g. cukru i odkładamy aby puściła sok.

Następnie oddzielamy białka od żółtek (żółtka dodajemy do marchewki), a białka ubijamy  na bardzo sztywną pianę.

Gdy białka będą idealnie ubite dodajemy je do marchewki i delikatnie mieszamy.

Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Wszystko wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego

wp_20150912_17_08_33_pro-1 WP_20150912_17_08_43_Prowp_20150912_17_08_33_pro-1WP_20150912_17_08_50_Pro

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
KassiaR
Gość

Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w necie i mam juz dobry sposob na chudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym myslicie.

Monika
Gość

a kiedy dodajemy mąkę?