Zupa cebulowa francuska

  • zupa cebulowa
  • francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa francuska to nic innego jak pokrojona cebula smażona na maśle z dodatkiem czerstwego chleba. W zależności od wersji dodawane są także goździki czy kminek.



Składniki:
• 1 kg pokrojonej w pióra cebuli
• 100 gram masła  • 1 litr wywaru warzywnego
• 2 kromki czerstwego pieczywa razowego
• chleb na grzanki


Sposób przygotowania:
• Cebulę smażymy na delikatnym ogniu, aby delikatnie ją przypalić razem z masłem.
• Dodajemy chleb, przyprawy i stopniowo podlewamy wywarem.
• Gotujemy do miękkości. Podajemy z grzankami lub serem pleśniowym.
• Uwaga! Smakuje lepiej następnego dnia. Nie solimy zbyt mocno, zupa sama stanie się słona.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz