Złocista tortilla espanola z salami

  • tortilla espanola
  • tortilla espanola

Dzisiaj kolejny przepis z inspirowany kuchnią hiszpańską, tortilla epsanola jest to przepis niezwykle prosty i tani. Tak przygotowana tortilla jest idealna na śniadanie. W takie sposób idealnie można urozmaicić sobie poranny posiłek.



Składniki potrzebne na przygotowanie 2 porcji:
• 5 ugotowanych średnich ziemniaków  • 1 średniej wielkości cebula
• sól  • pieprz  • 4 jajka
•2 plasterki salami  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:
  • Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie jak cebulę i salami.
  • Ziemniaki, cebulę i salami przesmażamy na patelni.
  • Jajka wybijamy do miski i roztrzepujemy aby masa była jednolita.
  • Usmażone wcześniej ziemniaki z cebulą i salami dodajemy do jajek, a następnie doprawiamy.
  • Na średnio rozgrzaną patelnie wylewamy masę, wygładzamy i przykrywamy od góry pokrywką.
  • Po około 3 minutach smażenia na małym ogniu, kładziemy talerz na wierzchu patelni i obracamy patelnie tak aby tortilla znalazła się mniej przysmażoną stroną do dołu talerza, a następnie zsuwamy tortillę na patelnie, aby usmażyć drugą stronę.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz