Karnawał na okrągło – czyli Zakręcona pizza

  • Blog Apetyt Na Kuchnie
    Blog Apetyt Na Kuchnie
  • Blog Apetyt Na Kuchnie
    Blog Apetyt Na Kuchnie

Przepis na pizze ,,Zakręcona pizza” to wariacja pizzy która znamy od zawsze z nutką… szaleństwa.  Przekonaj się na własnym podniebieniu że nutka szaleństwa = niebo w gębie! 🙂


Składniki

  • 250 g mąki pszennej + do podsypania
  • 150 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia  + 1 do posmarowania ciasta + 1 do posmarowania blaszki

    Dodatki

  • 80 g oliwek Manzanilla marki Serpis
  • 100 g sera żółtego wędzonego
  • 50 g parmezanu
  • 250 ml Passaty Vellutata marki Valfrutta
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia

Wykonanie:

1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe.
2. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto.
3. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
3. Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia.
4. Oliwki pokrój w plasterki.
5. Sery zetrzyj.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi.
7. Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij.
8. Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki.
9. Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę na środkowej półce przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta.
10. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.

Przepis nadesłany przez czytelnika : flypr.pl – dziękujemy!
Zdjęcia dzięki uprzejmości : Blog „Apetyt na Kuchnię” – dziękujemy również!

A Wam Drodzy Czytelnicy… życzymy po prostu smacznego! 😉

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz