Tiramisu (oryginalny włoski przepis)

  • Zrobione przy użyciu Lumia Selfie
    Zrobione przy użyciu Lumia Selfie
  • Tiramisu (1)
  • Tiramisu (2)

Tym razem ciasto klasyk czyli tiramisu co po włosku oznacza „poderwij mnie”. Dla miłośników kawy ciasto ideał gdyż można je zjeść do popołudniowej kawy ale także samo zawiera kawę. Czyli kawa w kawie, idealna kwintesencja smaku.



Składniki :

• 2 łyżeczki mielonej kawy

• 2 opakowania biszkoptów (około 700 g.)

• 6 żółtek

• 200 g. cukru

• 500 ml. śmietany 30 %

• 300 g. serka mascarpone

• 50 g. kakao

• 50 ml. likieru amaretto


 

Sposób przygotowania :

• Przygotowujemy garnek z wodą gdzie nad kąpielą wodną będziemy robili krem z żółtek

• Do metalowej miski wrzucamy nasz cukier oraz żółtka, a następnie kładziemy nad parą wodną i energicznie mieszamy do czasu aż krem będzie miał konsystencję budyniu (musicie uważać aby nie zrobiła się po prostu jajecznica)

• Kawę zaparzamy i odcedzamy z fusów, a następnie mieszamy razem z likierem amaretto.

• Ubijamy śmietanę na sztywno

• Gotowy krem z żółtek i cukru mieszamy z serkiem mascarpone, a następnie po trochu dodajemy bitej śmietany.

• Delikatnie namaczamy biszkopty w kawie i układamy na spodzie blachy.

• Następnie do blachy nakładamy krem i znowu biszkopty.

 

Tak przygotowane tiramisu powinno mieć przynajmniej 4 warstwy.

Na górę sypiemy kakao i wkładamy do lodówki na przynajmniej dobę.

 

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ania
Gość

kusząco wygląda 😉 pyszności 🙂

Gość
Gość

Śmietana w tiramisu… rzeczywiście oryginalnie

wpDiscuz