Tagliatelle w sosie śmietanowo-borowikowym

Nadszedł czas, to już 50 wpis na blogu. Tym razem trochę inny niż zwykle. Makaron, w dodatku ręcznie robiony, nie ma możliwości żeby nie smakował. Przyszły takie czasy że niezwykle rzadko ludzie robią makaron w domu. Niska cena zachęca wszystkich, ale smak domowego makaronu bije na głowę te „sklepowe”


Produkcja makaronu to nie ustandaryzowana receptura, każda mąka inaczej zabiera wodę dlatego też nie podaje ilości wody. Należy dodawać ją powoli, aż ciasto będzie elastyczne.

 

Do produkcji makaronu zawsze używam :

  • 500 g. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • ciepła woda

Makaron można ugotować zaraz po przygotowaniu, a także ususzyć i wykorzystać kiedy tylko będzie nam potrzebny.

A do takiego makaronu idealnie pasuje sos śmietanowy, który jest jednym z prostszych.

 

  • 200 ml. śmietany 30 %
  • 20 dag. borowików
  • sól
  • pieprz

Smacznego !

Makaron można polać sosem, a także wymieszać na patelni.

1

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz