Bułeczki cynamonowe – kanelbullar

Znowu coś na słodko, dzisiaj patrząc na pustkę w mojej lodówce postanowiłem zrobić bułeczki cynamonowe ponieważ nie wymagały ode mnie wyjścia z domu na zakupy. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali podstawowe produkty, które jak sądzę każdy z nas posiada w swojej lodówce.


Bułeczki kanelbullar znane są głównie w krajach skandynawskich, choć w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie znajdziemy je pod nazwą „cinamon rolls”.

Kannelbular to nic innego jak drożdżówka z cynamonem, lecz smakiem odbiega od tych kupionych w sklepie. Jedząc je zakochamy się bezgranicznie (chyba że ktoś nie lubi cynamonu ;)). Delikatnie maślany smak i słodycz cynamonu wprowadzą nas  w zachwyt.

Do wyprodukowania około 20 bułeczek należy przygotować sobie :

  • 500 g. mąki pszennej
  • 300 g. cukru trzcinowego
  • 100 g. masła
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 100 ml. jogurtu
  • 20 g. drożdży
  • 100 ml. mleka
  1. W dużej misce mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, 200 g. cukru oraz połową przesianej mąki. Całość zostawiamy przykryte ściereczką na około godzinę.
  2. Gdy ciasto odrośnie dodajemy resztę mąki, roztopione 50 g. masłą i jogurt. Wszystko wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia od godziny do nawet całej nocy (moje ciasto wyrastało około 3 godzin), im dłużej ciasto wyrasta tym bardziej delikatne wyjdą nasze bułeczki.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm.
  4. W miseczce mieszamy 50 g. miękkiego masła, 3 łyżki cynamonu oraz 100 g. cukru trzcinowego.
  5. Na rozwałkowany prostokąt rozsmarowujemy naszą masę, po czym kroimy na paski o szerokości około 1,5 cm.
  6. Rozwałkowane i pokrojone ciasto zwijamy po szerokości w rulon i układamy na blasze do wyrośnięcia na około 15 minut
  7. Ciastka pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni

 

WP_20150902_16_28_19_ProWP_20150902_15_18_20_Pro WP_20150902_16_27_57_Pro  WP_20150902_16_29_08_Pro

 

Zobacz także : 

Lazania przepis

Jabłecznik

Ciasto marchewkowe

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
justyna
Gość

czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850?

Mateusz Maniecki
Admin

Troszkę inwencji twórczej nie zaszkodzi, spróbuj Justyna! I daj nam znać 😉

wpDiscuz