Szpinakowe gniocchi z wędzonym łososiem

  • 20160924_154604

Dzisiaj idziemy delikatnie w stronę włoskiej kuchni – przepis na szpinakowe gniocchi. Włosi rozróżniają dwa rodziaje gniocchi : ziemniaczane oraz mączne. Dzisiaj pokaże wam jak zrobić ziemniaczane.


 

Składniki na 4 porcję :

1 kg. ziemniaków ( najbardziej mącznych )

100 g. mąki pszennej

1 jajko

200 g. świeżego szpinaku

sól

pieprz

 

 

Składniki na sos :

200 g. wędzonego łososia

1 duża czerwona cebula

300 ml. śmietany 30 %

pieprz

 

 

 

Przygotowanie zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Następnie przepuszczamy je na prasce na gładką masę. Ziemniaki odstawiamy do ostudzenia, miksujemy szpinak z jajkiem. Gdy masa będzie delikatnie ciepła dodajemy mąkę oraz wcześniej przygotowane jajko ze szpinakiem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.

 

Masa powinna przypominać mniej więcej tą na kopytka. Z kawałka ciasta robimy rolkę po czym kroimy ją na kawałki ( dosłownie tak samo jak w przypadku kopytek )

Widelcem robimy zagniecenia.

 

Cebulę kroimy w piórka, a łososia wrzucamy w całych plastrach. Wszystko smażymy przez chwilę, następnie dodając ugotowane już gniocchi oraz śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę.

Smacznego !

20160924_154604

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz