Placek po węgiersku

  • 20161002_200113
  • 20161002_200120
  • 20161002_200118
  • 20161002_200051
  • 20161002_200055
  • 20161002_200109
  • 20161002_200105

Nazywane plackiem po węgiersku, gulaszem po węgiersku, a jeszcze przez innych plackiem po cygańsku. O czym mowa ? O gulaszu zapakowanym do placka ziemniaczanego. Czy tak prosta i oczywista rzecz może być rzeczywiście aż tak dobra ?


 

Przygotowanie całości zajmie nieco ponad dwie godziny, z czego większość czasu gulasz „sam” się będzie gotował. Gotujemy tak długo aż mięso będzie rozpływało się w ustach. Ale po kolei, najpierw lista składników po co musisz lecieć do sklepu hehe.

 

Składniki na gulasz :

  • 500 g. mięsa z łopatki
  • 3 papryki najlepiej różnokolorowe
  • 3 cebule
  • 100 g. przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g. masła

 

Składniki na placek ziemniaczany :

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 100 – 150 g. mąki pszennej

 

 

  1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, opruszamy mąką i odstawiamy na bok.
  2. Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, a czosnek w grube plastry.
  3. Na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy olej i dodajemy 50 g. masła
  4. Wrzucamy nasze mięso nie zmniejszając mocy pod naszą patelnią.
  5. Gdy mięso delikatnie zacznie się przypalać dodajemy warzywa kontynuując smażenie
  6. Kiedy warzywa trochę zmiękną dodajemy czosnek oraz sos sojowy.
  7. Po około 5 minutach zalewamy całość wodą aby delikatnie się dusiło
  8. Gdy mięso zmięknie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku.
  9. Pora zacząć przygotowywać placki ziemniaczane
  10. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki
  11. Dodajemy sól oraz pieprz, a następnie jajko i powoli mąkę.
  12. Patelnie z dużą ilością tłuszczu rozgrzewamy ( Najlepiej gdyby to był smalec, ale jeśli akurat nie masz smalcu w domu zwykły olej także się nada)
  13. Po usmażeniu placka przekładamy na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy aby odsączyć go z tłuszczu.
  14. Placek kładziemy na talerzu, zginamy na pół, a do środka nakładamy nasz gulasz.
  15. Na górę można dać jogurt, kwaśną śmietanę oraz pokrojoną pietruszkę.

Smacznego !

 

Dziękuje za przeczytanie przepisu, jeśli dotrwałeś/aś do tego momentu znaczy to że przepis prawdopodobnie się spodobał 😉 Albo poprostu zjeżdżasz na dół żeby dokopać mi w komentarzu hehe 😉 Tak czy owak będzie mi niezmiernie miło jeśli zostawisz jakiś komentarz po sobie. Masz jakieś uwagi ? Podziel się nimi ze mną w komentarzu.

 

Do zobaczenia przy okazji następnego przepisu !

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
NiNa
Gość

Zamiast mąki pszennej, białej, która mam mało wartości dodaję mielone pestki słonecznika…mają więcej wartości, a placki też są pyszne. Zapisałam sobie przepis na gulasz…Pozdrawiam 🙂

HALA
Gość

WSPANIAŁY PRZEPIS

wpDiscuz