Pierogi ze szpinakiem i fetą

  • Pierogi ze szpinakiem i fetą

Ile jest rodzajów pierogów? Czy wystarczy roku, aby każdego dnia przygotować inny rodzaj tego dania? Przez miesiąc zapewne bylibyśmy w stanie gotować codziennie inny rodzaj pierogów, a dzisiaj przepis na pierogi ze szpinakiem i fetą.



Składniki na ciasto:
• 1 kg mąki pszennej  • 2 łyżki soli
• 100 ml oleju  • 400 ml gorącej wody


Składniki na farsz:
• 1 kg szpinaku  • sól
• pieprz  • gałka muszkatołowa
• 400 gram sera feta  • 4 ząbki czosnku
• 100 gram masła


Sposób przygotowania:
• Mąkę, sól, olej oraz gorącą wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, gdy jest ono już gładkie i przestało się lepić, odkładamy na bok pod ściereczkę, aby odpoczęło.
• Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy szpinak. W połowie smażenia dodajemy czosnek.
• Do szpinaku dodajemy przyprawy pamiętając, że nie należy używać zbyt wiele soli, ponieważ feta jest dość słona.
• Gdy masa ostygnie dodajemy ser feta i wszystko razem mieszamy.
• Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki szklanką o ostrych krawędziach.
• Gdy chcemy zamrozić tak przygotowane pierogi należy je wcześniej obgotować, a następnie przelać olejem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz