Krokiety z nadzieniem ruskim

Dzisiaj połączenie moich dwóch ulubionych dań. Pierogów ruskich i krokietów.


Pomyślałem co najbardziej z obu lubie. W pierogach uwielbiam farsz, a w krokietach chrupkość. Do tego dodałem ciężki sos serowy i wyszło danie moich marzeń.

 

Składniki na naleśniki :

  • 200 g. mąki
  • 200 ml. mleka
  • 15 g. cukru
  • 5 g. soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz :

  • 300 g. sera białego
  • 300 g. ziemniaków gotowanych
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 g. gałki muszkatołowej
  • 10 ml. soku z cytryny
  • 5 g. soli
  • 5 g. pieprzu

 

Jajko oraz bułka do panierowania krokietów

 

Składniki na sos serowy :

  • 100 ml. wina białego półwytrawnego
  • 100 g. sera typu cheddar
  • 50 g. sera lazur złocisty
  • papryka słodka

 

  1. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę na gładką masę razem z serem białym. Doprawiamy do smaku.
  2. Smażymy naleśniki.
  3. Usmażone naleśniki nadziewamy farszem i zwijamy tak jak tradycyjne krokiety.
  4. Panierujemy i smażymy na oleju
  5. Do rondla wlewamy wino i czekamy aż odparuje, a następnie dodajemy sera.

Smacznego !

WP_20151018_001 WP_20151018_002

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Leszek
Gość

ja takich od 11 lt nie jadłem… pyszota

wpDiscuz