Smaczne i proste gołąbki bez zawijania

Przepis typowy na dni „przed dziesiątym”. Idealne na jesień. Smaczne syte i proste w przygotowaniu.


Gołąbki bez zawijaniu czyli unowocześniony i uproszczony tradycyjny polski przepis.

Do przygotowania około 20 gołąbków potrzebujemy :

  • 1 kg. mięsa mielonego
  • 0,5 główki kapusty białej
  • 0,5 kg. ugotowanego ryżu
  • słodkaWP_20151109_001 papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • kasza manna

 

  1. Kapustę drobno szatkujemy i zasalamy
  2. Ryż gotujemy do miękkości
  3. Gdy kapusta puści sok dobrze ją odciskamy
  4. Do miski wkładamy mięso, przestudzony ryż oraz kapustę. Przyprawiamy i dodajemy około pół szklanki kaszy manny.
  5. Po wymieszaniu odkładamy do lodówki na około pół godziny.
  6. Formujemy nasze gołąbki w dowolnym kształcie.
  7. Gołąbki obsmażamy.
  8. Przekładamy na brytfankę do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 160 stopni.
  9. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy koncentratu i doprawiamy, a następnie zalewamy sosem gołąbki i wkładamy do piekarniku na około 15-20 minut.

Smacznego !

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz