Najdziwniejsze potrawy świata

Z racji na brak czasu na gotowanie w tym tygodniu przedstawiam listę najbardziej obrzydliwych potraw z najróżniejszych zakątków świata, które przyprawią was o pewien niesmak. Oto najdziwniejsze potrawy świata


1.Haggis

Haggis jest to tradycyjna potrawa z wysp brytyjskich, a dokładnie ze Szkocji, jest to nadziewany podrobami (głównie płuca, serce, wątroba) żołądek owcy, który następnie gotowany jest w wywarze przez około 3 godziny, spożywa się go tradycyjnie 25 stycznia w dzień urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa. Haggis można także kupić w hipermarketach, ale najbardziej ceni się te przygotowane w domu, których receptura jest największą świętością rodziny i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie.

haggis

2. Casu marzu

Jest to włoski ser, smakiem przypominający gorgonzole, niby nic dziwnego, wygląda też nie najgorzej ale proces produkcji jest nieco inny. Do uformowanego serwa wprowadza się bowiem larwy much. Owe larwy się również spożywa, brak skaczących larw może oznaczać że ser nadzwyczajnie jest nieświeży, w świeżym serze larwy skaczą nawet do 15 centymetrów. Cena tego niecodziennego przysmaku kosztuje od 20-40 euro za kilogram.

Casu_Marzu_cheese

 3. Zupa z małpy

Zbytnio nie ma co opowiadać, jak my gotujemy zupę z kury, tak oni gotują z małpy. Chodzą legendy że jest nie do zjedzenia przez białego człowieka, gdyż ugotowana małpa do złudzenia przypomina noworodka.

 

zupa z małpy

4. Takifugu 

Uważana w Japonii za afrodyzjak, choć mimo wielu komentarzy nie ma konkretnego smaku czy zapachu. Dla koneserów jest bowiem rarytasem, jedzenie Fugu powoduje wysoką adrenalinę, gdyż niewłaściwie przygotowana ryba potrafi zabić. Trucizna, która znajduje się głównie w wątrobie ryby jest na tyle silna że w kilka minut powoduje paraliż mięśni przy pełnej świadomości ofiary. W Japonii jest jedynie kilkunastu licencjonowanych kucharzy, którzy legalnie mogą przygotować posiłek z Fugu.

Fugu

5. Balut

Pochodzi z kuchni azjatyckich, jest to jak określają podręczniki – potrawa mięsno-nabiałowo-jajeczna, czym zatem jest balut, to nic innego jak w pełni rozwinięty płód kaczki. Okres inkubacji trwa nawet do 21 dni. Tak wyhodowane jajko zjadamy w całości z piórami, kośćmi oraz dziobem.

balut

6. Hakarl

Jest to nic innego jak zabity, pozostawiony na kilka miesięcy rekin, który jest w stanie rozkładu. Prawda że prosty przepis ? W Islandii jest niezwykle popularny i można go kupić wszędzie. W smaku przypomina zgniłego rekina, a zapach idealnie pasuje do zdechłego rekina …

hakarl

7. Stuletnie jaja 

Przepis pochodzi z starej kuchni chińskiej, ugotowane na twardo jajka wrzuca się do roztworu wody, wapnia oraz gliny na okres około 100 dni ( w niektórych przypadkach nawet kilkanaście lat) podczas tego procesu dochodzi do gaszenia wapna, czyli podgrzewania jajka. Przez cały ten czas jajko staje się w środku czarne i galaretowate. Uważane jest z afrodyzjak, używane jest w medycynie.

stuletnie jaja

8. Kiviak

Jest to potrawa grenlandzka, upolowaną alkę wsadzamy do upolowanej foki. Zakopujemy na kilka miesięcy i … obiad gotowy, ze względu na intensywny zapach i smak – spożywana jest przed domem.

Kiviak

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Tomasz
Gość

No może Haggis bym spróbował.

wpDiscuz